Uloga

Naša uloga je u promovisanju postupaka savremene i efektivne evaluacije prilagođene potrebama naučnih zajednica malih i zemalja u razvoju i tranziciji (DTES zemalja), posebno onih iz Jugoistočne Evrope. Nastojimo da podstaknemo naučne vlasti da vrednovanje te vrste ugrađuju u normativna akta kojima se uređuje finansiranje nauke, tehnologije i inovacija, kao i promocija istraživača.

Krajnji cilj CEON-a je da se u zemljama u kojima deluje uvede otvorena, na podacima zasnovana i proverljiva evaluacija naučnih entiteta u zemljama regiona, slična (mada ne nužno ista) kao ona koja se primenjuje u efikasnim državama i društvima, posebno uređenim, najrazvijenijim zemljama Evropske unije. Takvu evaluaciju smatramo preduslovom naučnog napretka tih zemalja i njihovog ravnopravnog uključivanja u evropski naučni prostor (ERA). Usredsređeni smo na činioce od kojih zavisi kvalitet, korisnost i (etički) integritet naučnog rada. Ubeđeni smo da se te vrednosti ne mogu ostvarivati bez uvođenja valjanog sistema podsticanja, zasnovanog na valjanoj evaluaciji.

CEON takođe razvija informacione izvore namenjene evaluaciji kakvu zagovara. Ti izvori su uvek višenamenski, podržavajući istovremeno kvalitet radova u časopisima naših klijenata i sponzora, nudeći istraživačima lak pristup radovima i, istovremeno, obezbeđujući evaluatorima prikladne indikatore učinka. Podržavamo «otvoreni pristup» kao politički, ekonomski i izdavački model. Slobodan protok naučnih informacija, bez granica i ograničenja, važan je deo politike CEON-a.

 

 

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo