Novi zaključci Saveta EU o naučnim informacijama u digitalnoj eri

Na sednici od 22. i 23. novembra 2007. godine Savet Evropske unije je doneo nove zaključke koji se tiču naučnih informacija u digitalnoj eri: pristupa, diseminacije i čuvanja naučnih informacija.

U Zaključcima se zemlje članice pozivaju da:

  • ojačaju nacionalne strategije i strukture za pristup, čuvanje i diseminaciju naučnih informacija, suočavajući se s organizacionim, pravnim, tehničkim i finansijskim problemima;
  • poboljšaju koordinaciju između država članica, velikih naučnih organizacija i finansijskih tela u politici i praksi pristupa, čuvanja i diseminacije naučnih informacija;
  • obezbede istraživačima i studentima pristup naučnim publikacijama u što većoj meri, posebno poboljšanjem prakse javnog obezbeđivanja naučnih informacija; ovim može biti obuhvaćena razmena informacija o takvoj praksi i povećanju transparentnosti ugovornih uslova «velikih poslova», kao i  ispitivanje mogućnosti da finansirajuća tela, istraživačke organizacije i naučni izdavači iz različitih država rade zajedno, kako bi se udruživanjem zahteva, postiglo ekonomičnije i efikasnije korišćenje javnih fondova.
  • obezbede dugoročno čuvanje naučnih informacija, uključujući publikacije i podatke, i posvete dužnu pažnju naučnim informacijama u nacionalnim strategijama čuvanja informacija.

puni tekst na engleskom

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

DOAJ logo
COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo