Okrugli sto o vrednovanju naučnoistraživačkog i istraživačko-razvojnog rada

Poruka uvodničara okruglog stola:

Naučnoistraživački i istraživačko-razvojni rad (NIIRR) predstavlja temelj savremenih ekonomija i društava zasnovanih na znanju, posebno u uslovima ograničenih i sve oskudnijih prirodnih resursa. NIIRR je istovremeno i ključni pokretač ekonomije i društva zasnovanih na znanju u stvaranju i funkcionisanju nacionalnog inovacionog sistema.

U Srbiji presudnu ulogu u obezbeđivanju materijalnih i finansijskih uslova za NIIRR ima država. Država je tu ulogu preuzela u formi zakonskih obaveza, prvenstveno iz Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti (Sl.gl. RS, br. 110/05)  i Zakona o inovacionoj delatnosti (Sl.gl. RS, br. 110/05), kao i strateških opredeljenja, posebno u dokumentima koja se tiču pristupanja EU i razvojnih strategija u pojedinim oblastima. Nezavisno od toga, državni organi imaju obavezu da vrše nadzor nad korišćenjem sredstava iz javnih, pa tako i naučnih fondova, kako bi se društvu obezbedio povraćaj ulaganja u NIIRR.

Najvažniji instrument koji država ima na raspolaganju za ostvarivanju takve svoje uloge predstavlja sistem vrednovanja. Sistem vrednovanja odlučujuće utiče, kako na efikasnost, tako i na efektivnost NIIRR. U više navrata proteklih godina naša naučna zajednica, na čelu s nadležnim ministarstvima i njegovim telima, bavila se sistemom vrednovanja. Doneti su i još uvek se utvrđuju normativni akti kojima se uređuje vrednovanje na nivou države, ali i na pojedinačnim univerzitetima i institutima. Značaj i moguće posledice tih akata zaslužuju ocenu strategijskog nivoa i posebnu javnu raspravu.

Organizovanje ovog okruglog stola predstavlja pokušaj da se ocene prednosti i nedostaci postojećeg sistema vrednovanja u Srbiji, posebno sa stanovišta prakse kakva se razvija i primenjuje u zemljama EU. Namera organizatora je da u tom nastojanju okupi predstavnike svih delova naučne zajedice, nadležnih državnih institucija i civilnog društva, kako bi se sistem vrednovanaja ocenio sa što šireg društvenog stanovišta.

Cilj skupa je da učesnici razmene mišljenja o sadašnjem stanju sistema vrednovanja NIIRR, prepoznaju i istaknu dosadašnje rezultate, ali i evidentiraju metodološke i praktične probleme, nefunkcionalna rešenja i odstupanja od dobre prakse, kako bi se pokrenule inicijative za unapređenje stanja u ovoj oblasti, važnog s naučnog, privrednog i šireg društveno-političkog stanovišta.

 

Prof Dr Miloš Nedeljković, državni sekretar, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj

Prof. dr Đuro Kutlača, Centar za istraživanje razvoja nauke i tehnologije Instituta "Mihajlo Pupin"

Prof. dr Pero Šipka, Centar za evaluaciju u obrazovanju i nauci

Jelena Jovanović, Udruženje informatičke delatnosti PKS

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

DOAJ logo
COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo