Postati milioner: Prilikom aprilske dopune SCIndeks dosegao broj od milion referenci

Unos milionite reference očekivan je zadugo i s uzbuđenjem unutar i oko SCIndeks tima. Nažalost, nije moguće tačno znati koja je to referenca jubilarna, pošto se unos referenci u SCindeks ne obavlja pojedinačno, već u porcijama. To što je zlatna referenca nepoznata ne znači da nije uneta i nije moglo biti razlog da tim SCIndeksa ne obeleži  taj događaj malom svečanošću u Narodnoj biblioteci Srbije, koja je partner CEON-a u održavanju SCIndeksa.

Reference su na određeni način zaštitni znak SCIndeksa. SCIndeks je prvi poznati citatni indeks koji je ponudio reference u punom formatu, što se dogodilo pre skoro dve decenije, kada je SCIndeks nosio svoj prethodni naziv, SocioFakt. SCIndeks je i dalje lider u stepenu  iskorišćenosti informacija sadržanih u referencama. One se u SCIndeksu obrađuju intenzivnije nego u drugim poznatim izvorima te vrste, i to kako u pogledu broja polja na koja se raščlanjuju, tako i s obzirom na stepen sravnjivanja s normativnim datotekama, tj. normalizacije podataka sadržanih u raznim poljima.

Tako intenzivna obrada referenci tehnološki je veoma zahtevan posao. Međutim, smatramo da je to vredno truda, pošto mislimo da su reference najvredniji bibliografski izvor. U njima su skrivene informacije koje nude brojne mogućnosti, kako za programere, tako i za evaluatore.

Zahvaljujući intenzivnoj obradi referenci, SCIndeks je povezan s više spoljnih bibliografskih izvora nego drugi poznati citatni indeksi. Reč je o nekoliko vodećih svetskih disciplinarnih baza podataka, kao i nacionalnom OPAC-u, Virtualnoj biblioteci Srbije. Nadalje, SCIndeks se koristi, ili može da se koristi, za evaluaciju više različitih istraživačkih subjekata, između ostalog izdavača naučne literature i naučnih skupova. Njegove normirane reference obezbeđuju efikasniju pretragu zasnovanu na povezanim zapisima (related records). Na posletku, naslovi referenci, ako su pretraživi, a one to u SCIndeks-u jesu, predsatavljaju dragocen spefifičan izvor saznanja. To posebno važi za zemlje kao što je Srbija, gde reference međunarodnog porekla čine tzv. intelektualni horizont domaćih istraživača.


20090417 1661229453 champaigne
20090417 1538016820 1059590

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

DOAJ logo
COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo