Započela realizacija CEON-ovog projekta "Podrška izdavačima srpskih OA časopisa u prelasku na model tzv. zlatnog otvorenog pristupa"

Intencija projekta je da se izdavačima časopisa koji već praktikuju otvoreni pristup obezbedi tehnologija know-how za prikupljanje naplate troškova publikovanja od autora članaka i njihovih sponzora. Projekat je finansiran od strane eIFL-a, na osnovu međunarodnog poziva za tzv. male grantove.

Realizacija takve ideje zahteva (1) primenu ankete za mapiranje rasprostranjenosti različitih poslovnih publicističkih modela među časopisima, (2) izbor onih koji su spremni i potencijalno sposobni da pređu na model naplate troškova objavljivanja članaka, i (3) razvoj ili prilgođavanje softverskog alata za onlajn plaćanje naknade, koji bi bio integrisan sa SCIndeksom. Na kraju će se organizovati radionica/obuka za korišćenje sistema od strane izdavača, odnosno urednika časopisa. Novi poslovni model treba da pomogne časopisima da ojačaju svoje budžete, ozbiljno ugrožene smanjenjem državne podrške.

Izbor časopisa koji su u stanju da primene novi model biće zasnovan na proceni samih urednika bibliometrijskim podacima kojima CEON raspolaže. Poziv časopisima, kao i njihov izbor će biti organizovani kao deo opšteg poziva za pretplatu na SCIndeks-E-Ur, sistem namenjen onlajn uređivanju časopisa i kontroli kvaliteta članaka.

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

DOAJ logo
COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo