Dobrodošlica predsednika, 2021

president welcome

Predstojeće 2021. godine CEON slavi više godišnjica. Pre ravno 30 godina, osnivači CEON-a su započeli izradu prve citatne baze da bi nedugo zatim počeli s objavljivanjem scijentometrijskih radova, prvih u širem regionu zasnovanih na citatima iz lokalnih časopisa. Kao pravno lice formirani smo pre tačno dve decenije, kada je objavljen i SocioFakt online,  preteča SCIndeksa, produkta koji je u međuvremenu postao moderan servis i kao takav naš zaštitni znak.   Pre deset godina započeli smo da koristimo iThenticate radi za prevenciju plagijarizma u SCIndeks časopisima.

Dočekujemo te godišnjice sa ostvarenim značajnim postignućima. SCIndeks se redovno održava i stalno proširuje. SCIndeks Plus, naša proširena offline baza namenjena prvenstveno izradi Bibliometrijskog izveštaja sada obuhvata 530 časopisa s preko 325.000 radova i skoro 4 miliona referenci-citata.  U proteklih dve godine licencirali smo u DOAJ blizu 100 SCIndeks časopisa. Za sve njih polažemo metapodatke u bazu DOAJ, a  posredno i u Dimensions.  Skoro sve te časopise upravo smo kolektivno uveli u Sherpa-Romeo, ojačavajući na taj način njihovu legitimnost i međunarodni ugled. Posredstvom Crossref-a, gde redovno polažemo metapodatke prema najnovijem i najpotpunijem formatu, obezbeđujemo ažuriranje  ORCID profila za oko 9.000 autora sa oko 50.000  autorstava. Najzad smo započeli da proizvodimo XML što nam omogućuje da publikujemo radove u HTML i interaktivnom PDF formatu. Na taj način smo prerasli ulogu agregatora i postali web izdavač.  

U predstojećem periodu ponudićemo našu XML  tehnologiju širem krugu časopisa. Potreba za tim već zadugo postoji, pošto naučno izdavaštvo u Srbiji i zemljama okruženja u tom pogledu nikako ne uspeva da uhvati korak sa svetskom praksom. Mnogi ambiciozni izdavači i urednici koji to nastoje osuđeni su na neopravdano visoke troškove međunarodnih pružalaca usluga te vrste. Neki među njima već su postali naši korisnici nakon što su se uverili da su naše usluge neuporedivo jeftinije i istovremeno kvalitetnije.

Očekujemo da ćemo u 2021. godini proširiti krug korisnika  i osigurati stabilnost.  Na taj način stvorićemo uslove da se u većoj meri posvetimo svojoj primarnoj misiji – vrednovanju časopisa,  usmerenom na podizanje njihovog impakta, kvaliteta i integriteta. Kontaminiranje naučnog prostora nelegitimnim, lažnim i plagiranim sadržajima postaje u svetu sve veći izazov i ostaje naša trajna obaveza.

Biografska beleška

 

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo