Dobrodošlica predsednika, 2018

president welcome

Dobrodošli na inovirani vebsajt CEON-a. Ova verzija sajta je ne samo tehnički naprednija, već u većoj meri prilagođena našim i aktuelnim potrebama naših partnera, prvenstveno uredništava časopisa s kojima imamo ugovorne odnose. 

Naša glavna inovacija je blog-rubrika Inovacije. Nastojaćemo da u tom odeljku zainteresovane držimo obaveštenim o novim informacionim tehnologijama relevantnim za naučno izdavaštvo i vrednovanje naučnog učinka. Svedoci smo ubrzanih, skoro dramatičnih promena u tim oblastima. Njihov značaj naglo je porastao s približavanjem Srbije i zemalja okruženja Evropskoj uniji. Prema našem uvidu, one se nedovoljno prate, razumeju i primenjuju, tako da se stiče utisak da uprkos vidnom napretku izdavaštvo u ovom delu sveta sve više zaostaje. Gledaćemo da među brojnim inovacijama kritički ocenjujemo i promovišemo one tehnologije i prakse koje su prema našem znanju i iskustvu primenljive u našem složenom i nedovoljno razvijenom akademskom ekosistemu.

S jednakim entuzijazmom pokrenuli smo rubriku Istraživanja. Iza tog naziva zapravo se krije jedna sasvim nova vrste publikacije, nazvane intrigantno CEON/CEES Research Crumbs. Reč je o ediciji sasvim kratkih istraživačkih izveštaja, o nalazima iz oblasti kojima se CEON bavi. Naziv otuda što oni, poput tzv. mrvica u veb aplikacijama, „vode unazad“, do prethodno objavljivanih izveštaja u vidu časopisnih članaka ili radnih dokumenata čiji nastavak, nadogradnju ili konkretizaciju predstavljaju. Istraživačke mrvice će se izdavati na srpskom, na engleskom jeziku ili dvojezično. Biće otvorene i za  priloge spoljnih saradnika i partnera CEON-a.

U svemu drugom CEON sajt ostaje kakav je i bio, kolikogod njegov interfejs deluje drukčije. To je zato što i CEON čvrsto stoji na starom kursu. Tokom proteklih godinu-dve prebrodili smo brojna iskušenja iz kojih smo izašli jači. Nastavićemo da se istom snagom borimo za inovacije, efikasno izdavaštvo, otvorenu nauku, uvođenje evropskih standarda i dobrih praksi, a protiv lažnih vrednosti, zloupotreba i uzurpacija.

 

Biografska beleška

 

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

DOAJ logo
COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo