Biografska beleška

Dr. Pero Šipka je po bazičnom obrazovanju psiholog i psihometričar. Diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu, gde je i magistrirao, a zatim i doktorirao. Veći deo svoje karijere proveo je predajući statističke, metodološke i informetričke kurseve na univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu. Od 2002. godine nadalje, istovremeno služi kao predsednik CEON-a. Ta služba postala je najveći izazov njegove životne karijere.

Njegova glavna interesovanja u CEON-u su usredsređena na vrednovanje časopisa objavljenih u Srbiji i drugim malim, odnosno zemljama u razvoju i/ili tranziciji (DTES). Fokus tih istraživanja je na uticajnosti časopisa i njihovim drugim bibliometrijskim karakteristikama, uključujući i one koje odražavaju integritet izdavaštva, kvalitet recenziranja i legitimnost citiranja. Specifičnost njegovih studija je u tome da napadaju primenjene probleme i da tragaju za primenjivim rezultatima. Krajnji cilj je uvek da se lokalno izdavaštvo učini boljim, korisnijim i međunarodno relevantnijim. Taj cilj se ima postići monitoringom i evaluacijom, što je moguće obuhvatnijom. Tvrdi da samo rezultati takve, iscrpne evaluacije smeju biti upotrebljeni za procenu učinka istraživača i organizacija u DTES zemljama.

Na osnovu njegovih i istraživanja njegovih kolega postupno je stvoren poseban model za praćenje, rangiranje i promociju časopisa. Model je sukcesivno ugrađivan u seriju CEON-ovih aplikacija, zaključno sa SEESAmE.

Objavljuje dosta, uglavnom radne dokumente, ali i konferencijske i časopisine članke, prvenstveno primenjenog karaktera, zalažući se, često u polemičkom tonu, za otvorenu, odgovornu, na podacima zasnovanu i proverljivu evaluaciju.

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo