Objavljeno u: Subotić, S. (2014). Imamo korice, sad treba napisati knjigu: predstavljenost naučnih časopisa Republike Srpske u elektronskoj formi. CEON Radni dokumenti i priručnici RDP - 01/14.

Imamo korice, sad treba napisati knjigu: predstavljenost naučnih časopisa Republike Srpske u elektronskoj formi

Subotić Siniša

PIM Univerzitet, Banja Luka, BiH
Centar za evaluaciju u obrazovanju i nauci (CEON/CEES), Beograd


Sažetak:
U Republici Srpskoj dogodio se veliki porast broja naučnih časopisa, ali ovaj porast nije podržan postupcima evaluacije i kontrole kvaliteta. Ovo istraživanje predstavljalo je prvi evaluativni pregled aktuelnog stanja, ograničavajući se na bazična pitanja elektronske dostupnosti i predstavljenosti samih časopisa i informacija u vezi sa njima. Uzorak je sačinjavalo 45 naučnih časopisa kombinovano navedenih na listi kategorisanih časopisa Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske i/ili registrovanih na DOI Srpska servisu (trećina časopisa sa liste nije bila registrovana na DOI Srpska). Nalazi su pokazali da je elektronska dostupnost časopisa generalno nezadovoljavajuća. Časopisi su često samo usputno bili pomenuti na portalima svojih izdavačkih institucija, a samo na polovini dostupnih stranica bili su arhivirani svi brojevi časopisa, pri čemu su dominirali brojevi organizovani u cjelovite dokumente, bez mogućnosti preuzimanja pojedinačnih članaka. DOI Srpska portal pokazao se još neefikasnijim, nudeći tri puta manje brojeva u odnosu na dostupnost sa samih stranica časopisa. Samo oko polovine časopisa bilo je prisutno na Google Scholaru. Transparentnost informacija nije bila zadovoljavajuća. Tako su podaci o uredništvima časopisa često bili nekompletni, nisu se poklapali sa onim na DOI Srpska ili su sasvim izostajali. Po trećina časopisa nije davala uputstva autorima, odnosno informacije o svojim tematskim fokusima. Najčešći jezik stranica časopisa bio je srpski i na stranicama su uglavnom izostajale informacije o korištenim servisima. Način prezentovanja informacija često je bio nezadovoljavajući. Opšti utisak je da analizirani časopisi imaju određeni potencijal, ali nedostaje im savremena opremljenost, neophodna za obezbjeđivanje odgovarajuće prihvaćenosti, odnosno autoriteta. Izostaje i infrastruktura koja bi omogućili njihovo vrednovanje i napredovanje zasnovano na povratnim informacijama. Elektronskoj dostupnosti i transparentnosti informacija ne poklanja se dovoljno pažnje i ovo je neophodno korigovati na nivou propisa. Potrebno je i retrogradno izvršiti digitalizaciju nedostajućih brojeva i razdvajanje članaka, kao i pročistiti i kompletirati informacije u vezi sa časopisima. Takođe, umjesno je preispitati funkciju servisa DOI Srpska i ispitati mogućnosti njegovog pretvaranja u izvor koji objedinjuje sve vrste naučnih informacija neophodnih donosiocima odluka, a obuhvaćenih evropskim standardima. Kao (su)finansijer, država treba kreirati ambijent za nadmetanje časopisa u borbi za kvalitet i podršku, a utemeljeno na postupcima objektivne evaluacije, umjesto arbitraže.

Ključne reči: Scijentometrijsko-bibliometrijska evaluacija; naučni časopisi; DOI Srpska; Republika Srpska; Ministarstvo nauke i tehnologije; Google Scholar

Puni tekst

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

DOAJ logo
COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo