Publikovan CEON-ov pozicioni dokument o preferencijalnim listama u vrednovanju časopisa

U dokumentu su nudi pregled stanja u domaćoj publicistici u oblasti humanistike. Učinak u toj oblasti, meren uobičajenim bibliometrijskim pokazateljima, ocenjen je kao nedovoljan. Izneti su stavovi CEON-a o tome kakva su rešenja s evaluativnog stanovišta najproduktivnija za unapređenje učinka i uopšte razvoj domaće humanistike kao specifične oblasti od posebnog nacionalnog interesa.

U tom kontekstu je poseban značaj pridat problemu nedovoljne zastupljenosti srpskih časopisa u globalnim evaluativnim bazama (WoS/JCR i Scopus/SCImago). Ta okolnost neposredno utiče na ocenu međunarodnog učinka domaćih autora, posredno i na kvalitet domaće humanističke produkcije i, posledično, sliku o Srbiji u svetskoj humanističkoj literaturi.

Ponuđen je predlog mera za prevazilaženje aktuelnog stanja. Posebno su naznačene mere koje CEON, u okviru svog programa podrške časopisima, planira da preduzme u narednom periodu. Mere su prvenstveno usmerene na časopise iz oblasti humanistike i bliskih društvenih nauka, ali se odnose na domaće naučne časopise uopšte.

sažetakPuni tekst

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

DOAJ logo
COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo