Objavljeno u:
Psihologija
1996, vol. 29, br. 4, str. 417-428

Procena "očigledne valjanosti" naučnih radova iz oblasti psihologije na osnovu navoda u tekstu

Pero Šipka

Filozofski fakultet u Novom Sadu,
Odsek za psihologiju

Sažetak: Ispitana je mogućnost procene vrednosti psiholoških radova na osnovu pokazatelja izvedenih iz navoda u tekstu. Pored tradicionalnih pokazatelja te vrste, ispitani su i neki novi, nazvani "mere prepokrivanja", koji se zasnivaju na koincidenciji navođenja u pojedinim odeljcima radova. Racionala za njihovu upotrebu nađena je u obavezi autora da u različitim odeljcima citira iste izvore kako bi ostvario integrisanost rada.

Serijom jednosmernih analiza varijansi i diskriminativnom analizom ispitano je u kojoj meri pokazatelji razdvajaju tri grupe radova različitog kvaliteta.. Jednu grupu činili su radovi objavljeni u uglednim međunarodnim časopisima, dok su u preostale dve razvrstani radovi jugoslovenskih autora u zavisnosti od njihovog akademskog statusa.

Rezultati pokazuju da pokazatelji uspešno diferenciraju radove iz uzorka, posebno grupu radova međunarodnog kvaliteta. Time se otvara put mogućnosti da se primenom korišćenih pokazatelja, kao mera očigledne valjanosti, obavlja provizorna automatska pozitivna selekcija radova.

Ključne reči: citatna analiza, navodi u tekstu, psihološki časopisi, kvalitet radova, diskriminativna analiza, Jugoslavija

Puni tekst

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo