Objavljeno u:
Psihologija, 1998, vol. 31, br. 3, str. 271-286  

Eysenckov doprinos meren bibliometrijski

Pero Šipka

Filozofski fakultet u Novom Sadu,
Odsek za psihologiju

Sažetak: Prethodna istraživanja su pokazala da je Eysenck jedan od najcitiranijih autora u psihološkoj literaturi. Studije te vrste nisu se bavile isključivo Eysenckovim citatima. Sve što se iz njih može videti o Eysencku samom jeste njegova citiranost u različitim izvorima i u različitim periodima.

Cilj ove studije bio je da se ostvari uvid u pozadinu tih citatnih brojki. Osnovna namera bila je da se Eysenckovi citati klasifikuju s obzirom na tip i starost i da se ranguju s obzirom na citirajuće časopise i kocitirane autore, kako bi se saznalo više o prirodi njegove uticajnosti, posebno uticajnosti u Istočnoj Evropi i Jugoslaviji. Sve reference iz članaka u kojima je Eysenck citiran kao prvi autor, a koji su predstavljeni u pet godišnjih izdanja Social Science Citation Indexa i na petnaestogodišnjem korpusu SocioFakta, jugoslovenske bibliografske baze, podvrgnuto je citatnoj i kocitatnoj analizi.

Rezultati pokazuju da su najcitranija Eysenckova izdanja publikovana sedamdesetih godina: poluživot i varijansa njegovih citata (Mdn=18, rng=18) znatno je iznad onog koji imaju psihološki časopisi, ukazujući na vitalnost njegovih ranih nalaza i teorija. Za razliku od drugih poznatih teoretičara ličnosti i konstruktora testova, Eysenk je citiraniji po knjigama i poglavljima (44,2%) nego po priručnicima (28%), ali je i udeo članaka u njegovoj citiranosti relativno visok (27,8%). P. Costa, R. McCrae, M. Zuckerman, D. Watson, i R.B. Cattell su najčešće citirani zajedno s Eysenckom. Ova i druge rang liste pokazuju da je Eysenck dominantno citiran u člancima koji se bave ličnošću i kliničkom psihologijom, mada njegov uticaj seže do praktično svih širih oblasti psihologije izuzev psihologije oseta u opažanja. Najzad, rezultati ukazuju na to da je Eysenck citiraniji izvan SAD i od istočnoevropskih i jugoslovenskih autora nego inače.

Može se zaključiti da je Eysenckova citiranost polivalentna, jednako s obzirom na citirane kao i na citirajuće izvore. Iz toga sledi da je njegova uticajnost dalekosežna, kako geografski, tako i strukturalno.

Puni tekst

 

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo