Nedelja recenzije 2017.

Međunarodna manifestacija Nedelja recenzije održana je od 11. do 17. septembra 2017. godine, a njena glavna tema bila je transparentnost recenzije, kako u smislu eksperimentisanja sa novim modelima recenzije, tako i u kontekstu veće transparentnosti tradicionalne anonimne recenzije.

Nedelja recenzije je manifestacija koja se održava širom sveta, a prvi put je organizovana 2015. godine sa ciljem da se poboljšaju kvalitet i pouzdanost recenzije i istakne njena uloga u održavanju naučnog kvaliteta. Manifestacija obuhvata različite aktivnosti u realnom i virtuelnom prostoru – vebinare, intervjue, predavanja i aktivnosti na društvenim mrežama. Prva Nedelja recenzije proistekla je iz inicijative ORCID-a, organizacija ScienceOpen i Sense About Science i izdavača Wiley. Inicijativu su kasnije podržali i drugi izdavači i neprofitne organizacije. U organizacioni odbor manifestacije trenutno je uključeno 29 organizacija.

peer review week 2017

Početak Nedelje recenzije 2017 podudario se sa Kongresom recenzije (Čikago, 10–12. septembar 2017). Program i sažetke usmenih izlaganja i posterskih prezentacija možete pogledati na sajtu kongresa.

Neposredno po završetku Kongresa, organizatori Nedelje recenzije održali su panel diskusiju, u kojoj su učestvovali istraživači, izdavači, finansijeri istraživanja, inovatori recenzije i novinari koji prate dešavanja u nauci. Snimak diskusije dostupan je na sajtu Nedelje recenzije.

Pregled svih događaja i aktivnosti organizovanih tokom Nedelje dostupan je na zvaničnom sajtu manifestacije.

Neke od materijala sa ove i prethodne Nedelje recenzije možete naći na seldećoj adresi: http://www.pre-val.org/prw/.

Posebno vam skrećemo pažnju na čitav blok edukativnih tekstova i prezentacija namenjenih autorima, recenzentima i urednicima (odeljak ‘How-Tos’ & Tutorials), kao i na materijale posvećene dobroj praksi i etičkim standardima (odeljak Best Practices & Guidelines).

Preporučujemo i:

  • Tekst Milke Kostić, urednika časopisa Cell Chemical Biology i Structure, o projektu Cross-Review Pilot, u kom su, nakon pristizanja recenzija, urednici recenzentima nudili mogućnost da pročitaju izveštaje ostalih recenzenata i da ih, ako to žele, prokomentarišu.
  • Najavu CrossRef-a da će uskoro omogućiti dodeljivanje DOI oznaka za objavljene izveštaje recenzenata, odgovora na recenzije, odluke urednika, kao i komentare objavljene nakon publikovanja rada.
  • Vebinar o integrisanju informacija o obavljenim recenzijama u ORCID profile.

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

DOAJ logo
COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo