PubPeer 2.0 – nova verzija sajta PubPeer

Sredinom juna 2017. godine, pojavila se nova, redizajnirana i tehnički unapređena, verzija sajta Pub Peer. Pored novog dizajna, korisnici će najpre primetiti da se komentari sada mogu pažljivije formatirati i obogatiti slikama i jednačinama. Autori sajta, međutim, ističu da najznačajniju promenu predstavlja tretman korisničkih naloga i informacija o korisnicima koji ima za cilj da što efikasnije zaštiti identitet korisnika sajta. u članke komentarisane na PubPeeru.

21

PubPeer je pokrenut 2012. godine sa idejom da pripadnicima naučne zajednice omogući da komentarišu radove objavljene u časopisima, odnosno da služi kao platforma za naučnu diskusiju i tzv. permanentnu recenziju – recenziju nakon publikovanja. Iako to nije bio primarni cilj autora sajta, PubPeer je vremenom postao jedna od najznačajnijih platformi na kojima se prijavljuju( i javno objavljuju) primeri nereproducibilnih rezultata, kao i slučajevi kršenja profesionalne etike, fabrikovanja rezultata, plagijarizma i slično. Velika popularnost sajta i veliki broj komentara delimično se mogu objasniti činjenicom da identitet korisnika koji pišu komentare ostaje skriven, osim ako oni ne žele da ga otkriju. Pub Peer. Pored novog dizajna, korisnici će najpre primetiti da se komentari sada mogu pažljivije formatirati i obogatiti slikama i jednačinama. Autori sajta, međutim, ističu da najznačajniju promenu predstavlja tretman korisničkih naloga i informacija o korisnicima koji ima za cilj da što efikasnije zaštiti identitet korisnika sajta. u članke komentarisane na PubPeeru.

Kako PubPeer radi?

1. U bazi podataka se nalaze naučni radovi iz časopisa. Pretraživanjem baze podataka korisnik pronalazi rad koji želi da komentariše.

2. Korisnik koji želi da napiše komentar ne mora da ima korisnički nalog i ne mora da otkrije svoj identitet. Status registrovanih korisnika rezervisan je za autore radova koji se nalaze u bazi podataka, ali čak i oni mogu anonimno da komentarušu, ako to žele. Anonimni komentari se moderiraju.

3. PubPeer obaveštava autore radova čim se pojavi komentar o njihovom radu.

4. Autori PubPeera su razvili posebne aplikacije (dodatke za internet pretraživače) koje na sajtovima časopisa, izdavačkim platformama i u indeksnim bazama podataka vidno obeležavaju članke komentarisane na PubPeeru.


PubPeer je od samog početka izazivao oprečna mišljenja – od podrške, do oštrih kritika. Kritičari obično ukazuju na opasnosti koje javno dostupni komentari mogu da nose: negativni komentari neretko se tumače kao optužbe, a naučnika pomenutog u takvom komentaru šira javnost olako proglašava krivim i bez dokazivanja odgovornosti. Na meti kritika naročito se našao skriveni identitet autora komentara. Ukazivano je da anonimnost može podstaći iznošenje neodgovornih i neodrživih tvrdnji.

Autori sajta smatraju da anonimnost komentara podstiče naučnu raspravu i da je neophodna, imajući u vidu da naučnici uglavnom izbegavaju da javno kritikuju rad svojih kolega, da je konvencionalna recenzija nedovoljno efikasna u otkrivanju i eliminisanju gešaka i negativnih praksi, da urednici i izdavači časopisa nisu uvek spremni da isprave greške na koje im se ukazuje, a da su uzbunjivači koji se odluče da kritike iznesu javno najčešće izloženi pritiscima i pretnjama. Komentari na PubPeeru u kojima se ukazuje na neregularnosti često su inicirali rasprave i istrage koje su se zaršavale opozivanjem ili korigovanjem spornih radova, odnosno pokazalo se da su u tim slučajevima kritike iznesene u komentarima bile utemeljene. Bilo je i rasprava koje su se završavale na sudu – autor komentarisanih članaka tužio je (anonimne) autore komentara na PubPeeru za štetu koju su naneli njegovom ugledu.

Pored anonimnih komentatora (nemaju registrovan nalog), i registrovanih korisnika (autori komentarisanih radova koji žele da otkriju svoj identitet), u novoj verziji postoji i novi tip korisnika – anonimni registrovani. Prilikom registracije, ovim korisnicima se dodeljuju pseudonim koji će koristiti prilikom pisanja komentara. Iako će njihov identitet i dalje biti skriven, pseudonim omogućava da se prate komentari koji potiču od istih lica i da se vremenom definiše lista pouzdanih komentatora.

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo