ORCID identifikatori u SCIndeksu

Najnovije unapređenje SCIndeksa donelo je i značajno poboljšanje kvaliteta metapodataka o pojedinačnim člancima u okviru ove platforme. Jednu od najznačajnijih promena predstavlja proširivanje modela metapodataka kako bi se omogućila integracija ORCID identifikatora u sistem. Zahvaljujući tome, sada možemo da pohranjujemo ORCID identifikatore u CrossRef zajedno sa drugim metapodacima. Pored imena autora koji imaju registrovane ORCID profile u SCIndeksu se pojavljuje ORCID ikonica orcid u vidu interaktivnog linka koji vodi do autorovog ORCID profila.

orcid u scindeksu


ORCID iD je alfanumerička niska koja jedinstveno i trajno identifikuje primarne i sekundarne autore različitih naučnih rezultata. Registar identifikatora, koji je pokrenut 2012. godine, održava nezavisna neprofitna organizacija ORCID, Inc. Servis je besplatno dostupan svim korisnicima. Interoperabilan je sa drugim sistemima za jedninstvenu identifikaciju (npr. Researcher ID, Scopus Author ID), izdavačkim platformama, digitalnim repozitorijumima, citatnim bazama podataka, agregatorima itd.

orcid profile

ORCID identifikatori su postali standard, pa je sve veći broj finansijera istraživanja i izdavača koji od autora zahtevaju da registruju ORCID profile. Ova praksa je uvedena i u nekim časopisima koji se indeksiraju u SCIndeksu.

Razvojni tim SCIndeksa preporučuje svim istraživačima da registrju i urede svoje ORCID profile, kao i da ih navode kada šalju radove i recenzije časopisima.

Domaći istraživači mogu naći detaljne edukativne video-materijale na sajtu Računarskog centra Univerziteta u Beogradu:

https://media.rcub.bg.ac.rs/?p=5973

skola orcid

Ostalima će od pomoći biti uputstva na engleskom jeziku, dosupna na zvaničnom sajtu ORCID-a:

https://orcid.org/help

orcid help

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo