Nova funkcionalnost SCIndeksa: Servis za podršku politici uređivanja i licenciranja

Nakon uvođenja novih kriterijuma selekcije i sprovođenja reevaluacije prethodno indeksiranih časopisa, DOAJ (Directory of Open Access Journals) se u evropskim okvirima potvrdio kao nesporna „bela lista“ legitimnih časopisa koji izlaze u otvorenom pristupu. Uvidevši značaj DOAJ u njegovom popravljenom obliku i prepoznajući neophodnost da se za domaće časopise obezbedi međunarodni legitimitet, CEON je odlučio da razvije organizacionu shemu i veb aplikaciju namenjenu kolektivnoj prijavi SCIndeks časopisa u DOAJ. Sistem nazvan Servis za podršku politici uređivanja i licenciranja (P&LSS) pomaže uredništvima časopisa da definišu uređivačku politiku u skladu sa međunarodnim etičkim standardima i principima dobre prakse u naučnom izdavaštvu, usredsređujući se prvenstveno na nove uslove za indeksiranje časopisa u DOAJ. Servis je realizovan u okviru projekta tehničkog unapređenja SCIndeksa.

P&LSS je dostupan kao modul u okviru Uredničkog servisa SCIndeksa. Iz razumljivih razloga njegova upotreba ograničena je na časopise koji se podvrgavaju kontroli kvaliteta. Pojedini odeljci aplikacije i ujedno prijave u DOAJ (Recenzentski postupak, Odgovornosti, Etičnost publikovanja, Otvoreni pristup, Autorska prava i licenciranje) unapred su popunjeni formulacijama usklađenim sa standardima i pravilima DOAJ, a od uredništva se očekuje da predloženi tekst manjim intervencijama prilagodi tako da konačne formulacije odslikavaju politike i prakse koje časopis zaista primenjuje. Unesene izmene podložne su proveri od strane razvojnog tima SCIndeksa. Tek nakon verifikacije tekst uređivačke politike postaje dostupan na stranicama časopisa u okviru SCIndeksa.

editorservice


Pošto se taj postupak okonča, razvojni tim SCIndeksa u ime časopisa i uz saglasnost izdavača pokreće proceduru prijave za indeksiranje u DOAJ. Neposredno po prijemu časopisa u DOAJ, tim za razvoj SCIndeksa polaže metapodatke svih članaka prihvaćenog časopisa koji postoje u SCIndeksu, koristeći se pritom predviđenom XML shemom. Istovremeno započinje s redovnim i pravovremenim reindeksiranjem u DOAJ novoobjavljenih svezaka/članaka. Zahvaljujući stečenom ugledu DOAJ, metapodatke članaka preuzimaju brojni drugi servisi, uvećavajući na taj način globalnu vidljivost časopisa.

P&LSS bitno olakšava uredništvima posao obezbeđujući im jasne smernice za definisanje politika i unapređivanje postojećih praksi u vidu gotovih proverenih rešenja. Indeksiranjem u DOAJ posredstvom SCIndeksa urednici obezbeđuju svojim časopisima ne samo pun legitimitet u evropskim razmerama, već i predstavljanje metapodataka (opisa i sažetaka radova) u jednoj sve značajnoj međunarodnoj bazi. Štaviše, to se ostvaruje na automatski način, bez dopunskog angažovanja i dodatnih troškova.

Od uvođenja servisa, čak 48 časopisa je prihvaćeno za indeksiranje u DOAj posredstvom SCIndeksa, dok je za dopunskih pet časopisa postupak evaluacije u toku.

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo