Objavljeno u: Pero Šipka i saradnici (2011). Stavovi istraživača prema inicijativi CEON-a o uvođenju novih rešenja u tehnologiju vrednovanja. ERD br. 0211/2011

Stavovi istraživača prema inicijativi CEON-a za uvođenje nekih novih rešenja u tehnologiju vrednovanja

Sažetak: Cilj istraživanja bio je da se ispita prihvaćenost, od strane domaćih istraživača, predloga CEON-a datih u okviru javne inicijative o unapređenju vrednovanja naučnih entiteta u Srbiji. Primenjena je online anonimna anketa. Uzorak su činili registrovani korisnici SCIndeksa sa statusom domaćeg istraživača. Oko 500 istraživača koliko ih se odazvalo pozivu na anketu dobro je odražavalo strukturu istraživačke populacije s obzirom na status/zvanje i disciplinarnu/gransku pripadnost.

Predlozi CEON u celini podržani su u uzorku skoro bezrezervno, uz određene varijacije po arealima. Podrška se može uzeti za dokaz da kvantitativno vrednovanje učinka, zasnovano na bibliometrijskim postupcima odgovara potrebama naše naučne zajednice. Time se ujedno pokazuje da CEON kao akter i promoter takvog vrednovanja, nije u koliziji sa stavovima te zajednice, već eventualno s nekim njenim predstavnicima u telima (MNO) ministarstva nadležnog za nauku.

Među sugestijama koje su istraživači ponudili nezavisno od predloga CEON-a ističu se zahtevi da se produktivnost izražava frakciono, a rezultati vrednovanja učine javno dostupnima. CEON u potpunosti podržava te predloge i poziva Ministarstvo da ih razmotri s punom pažnjom i na odgovarajući način ugradi u sistem vrednovanja.

Rezultati ankete u punom obimu i izvornom obliku ponuđeni su Ministarstvu prosvete i nauke, kao prilog CEON-a naporima da se uvođenjem novih normativnih akata unapredi oblast vrednovanja u nauci.

Puni tekst

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo