Objavljeno u: Šipka Pero (2011). Učinak srpskih časopisa koji se indeksiraju u WoS i vrednuju u JCR: Preliminarni rezultati evaluacije efikasnosti programa "Međunarodna promocija domaćih časopisa najvišeg kvaliteta". ERD br. 0107/11

Učinak srpskih časopisa koji se indeksiraju u WoS i vrednuju u JCR: Preliminarni rezultati evaluacije efikasnosti programa "Međunarodna promocija domaćih časopisa najvišeg kvaliteta"

Sažetak: Učinak najboljih srpskih časopisa analiziran je uporedno, u odnosu na učinak časopisa istog statusa koji se publikuju u drugim zemljama  regiona. Pošto je reč o časopisima koji se indeksiraju u bazi WoS/JCR, učinak je izražen vrednostima dostupnim za sve časopise, kao tzv. impakt faktor, računat za dve prethodne godine (IF2). Rezultati o IF2 preuzeti su iz publikacije JCR. Posmatran je period koji u celini obuhvata proteklu deceniju. U obradi podataka primenjene su elementarne statističke procedure.

Rezultati ukazuju na eksplozivan porast impakta časopisa koji potiču iz Srbije. Na kraju analiziranog perioda ti časopisi su postali najuticajniji u regionu, ostvarujući približno dvostruko veći impakt od proseka preostalih zemalja. Reč je o zemljama koje su skoro bez izuzetka naučno razvijenije. Taj nalaz potpuno odudara od svih drugih poznatih bibliometrijskih pokazatelja (apsolutnog) učinka domaće nauke. Kao takav, preispitan je dopunskim koroborativnim postupcima, da bi na kraju bio potvrđen i prihvaćen.

Razmotreni su verovatni uzroci ovog neobičnog rezultata. Ocenjeno je da se neposredna finansijska podrška države časopisima ne može prepoznati kao činilac njihovog ubrzanog razvoja. Pre se to može reći za podsticajnu klimu vrednovanja i, još određenije, za entuzijazam urednika i uredništava. Ne negirajući doprinos tih i drugih latentnih faktora, kao glavni neposredni uzrok uočenog fenomena identifikovan je program vrednovanja i  međunarodne promocije časopisa koje sprovodi CEON, a finansira ministarstvo nadležno za nauku. Tome je pridodat i doprinos  posebnog  programa CEON-a kojim se obezbeđuje dopunska podrška najbolje ocenjenim domaćim časopisima.

Nezavisno od toga da li će se takvo tumačenje održati u nastavku istraživanja, rezultati direktno pozivaju na veće ulaganje države u razvoj najboljih domaćih časopisa, otkrivajući na ubedljiv način jednu kompetitivnu prednost domaće nauke. Oni koji se bave promocijom nauke u Srbiji trebalo bi da razmotre mogućnost pretvaranja takve podrške u projekat izgradnje domaćeg naučnog brenda.

Puni tekst

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo