Objavljeno kao: Šipka P. (2018). Nepotpuna, netačna i nestručna, ali zauzvrat skupa: Bibliometrijska analiza MI SANU 2016, CEON/CEES Occasional Paper Series, No. 2018-03-1. ISBN 978-86-89475-04-3. http://doi.org/10.5937/cees-ops-2018-03-1

Nepotpuna, netačna i nestručna, ali zauzvrat skupa: Bibliometrijska analiza MI SANU 2016.

Pero Šipka

Centar za evaluaciju u obrazovanju i nauci, Beograd


Sažetak
: U radu se kritički preispituje Bibliometrijska analiza MI SANU za 2016. godinu. Opisan je istorijat izvođenja te analize u prošlosti, kao i okolnosti u kojima je taj posao poveren aktuelnom izvršiocu. Zatim su ocenjeni primenjena metodologija, dobijeni rezultati i njihove posledice na ocenjivane časopise.

Okolnosti su opisane na osnovu dokumentacije CEON-a i dostupne dokumentacije ministarstva nadležnog za nauku u Vladi RS. Kako opis metodologije korišćene u analizi nije objavljen, ona je kritički preispitana nakon rekonstrukcije na osnovu rezultata. Sami rezultati provereni su ukrštanjem nalaza BA MI SANU i njihovim poređenjem s rezultatima CEON-ovog izdanja Bibliometrijskog izveštaja o časopisima (BIČ) za istu godinu.

Izveštaj je ocenjen krajnje nepovoljno. BA MI SANU nije upotrebljiva u svrhe kojima je namenjena. Za tu ocenu je ponuđena opsežna evidencija i argumentacija. Objašnjenje za neuspeh nađeno je u grubom pojednostavljenju prethodno korišćene (i u BIČ-u još uvek važeće) metodologije vrednovanja časopisa, verifikovane od strane Ministarstva. Pojednostavljivanje je evidentno imalo za cilj minimiziranje troškova obrade nauštrb ukupnog kvaliteta analize i legitimnosti rezultata.

Pokazano je da su posledice primenjene metodologije na kategorizaciju brojne i ozbiljne. Naročito su pogodile časopise kojima je dodeljena kategorija M24 - Nacionalni časopis međunarodnog značaja.

Mnogim časopisima je ta kategorija uskraćena, mada potpuno zadovoljavaju uslove iz pravilnika Ministarstva koji tu materiju uređuje. Još većem broju časopisa ona je dodeljena neopravdano, pošto ne ispunjavaju uslove iz Akta o uređivanju časopisa MPNTR ili, pak, elementarne standarde za časopise međunarodnog karaktera. Opšti kvalitet nekih od tih časopisa sasvim je nepomirljiv sa odredbom Pravilnika koja M24 izjednačava po vrednosti sa istaknutim međunarodnim (WoS) časopisima. Pošto je broj časopisa koji se razvrstavaju u pojedine kategorije predodređen kvotama Pravilnika, greške u alokaciji časopisa u M24 delovale su kao domino efekat na preostale časopise, izazivajući greške u klasifikaciji drugih časopisa po automatizmu. Na taj način, BA MI SANU je kompromitovana u celini, kako u stručno-metodološkoj tako i u formalno-pravnoj ravni.

S obzirom na neopravdano visoku cenu isplaćenu izvršiocu od strane Ministarstva postavljeno je i pitanje odgovornosti za ulaganje u jedan tako krupan stručno-naučni promašaj. Sve ukazuje na to da se odgovornost za taj promašaj na strani Ministarstva mora pripisati nadležnom pomoćniku ministra kao stvarnom odlučiocu o izboru izvršioca i modelu izvođenja ove analize.

Puni tekst

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo