Okrugli sto o otvorenom pristupu na Sajmu knjiga uz učešće saradnika CEON-a

Okrugli sto Biblioteke, otvoreni pristup i digitalna humanistika, održan je u subotu 27. oktobra 2018. na 63. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Skup je bio deo programa Knjige povezuju ljude, u organziciji Ambasade SAD i Bibliotekarskog društva Srbije.

Imajući u vidu da se ovogodišnji Sajam knjiga podudario sa Nedeljom otvorenog pristupa, međunarodnom manifestacijom koja se već 11 godina obeležava širom sveta, organizatori programa Knjige povezuju ljude posvetili su otvorenom pristupu najveći blok subotnjeg programa – promociju srpskog izdanja knjige Otvoreni pristup Petera Subera u prevodu Gordane Ljubanović  i pomenuti okrugli  sto moderiran od strane Bogdana Trifunovića, predsednika BDS, koji se nadovezao na razgovor o knjizi.

Od saradnika CEON-a u radu okruglog stola učestvovali su Pero Šipka, predsednik CEON-a, Biljana Kosanović iz Računarskog centra Univerziteta u Beogradu i Milica Ševkušić, bibliotekar iz Instituta tehničkih nauka SANU.

Pero Šipka je govorio o istorijatu razvoja SCIndeksa kao prve domaće naučne baze otvorenog  pristupa, kao i preprekama za dalji razvoj otvorenog pristupa zbog povreda etičkih publicističkih normi. Biljana Kosanović je u svom izlaganju ukazala na značaj knjige Petera Subera u međunarodnom i lokalnom kontekstu. Posebnu pažnju je posvetila Platformi za otvorenu nauku, koju je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo u julu 2018. godine. Milica Ševkušić je istakla specifičnosti razvoja otvorenog pristupa u Srbiji i njihov značaj u kontekstu skorašnjih dešavanja u ovoj oblasti na međunarodnom planu.

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

DOAJ logo
COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo