Baza podataka o opozvanim naučnim radovima

Retraction Watch je blog posvećen problemima vezanim za postupak opozivanja objavljenih naučnih radova i razrešavanje spornih situacija u nauci koje su posledica kršenja etičkih principa. Pokrenut je 2010. godine sa ciljem da se informacije o opozvanim naučnim radovima učine dostupnim i da se postupak opozivanja objavljenih naučnih radova učini transparentnijim.

Tim istraživača okupljenih oko bloga Retraction Watch zvanično je objavio online bazu podataka o opozvanim radovima iz naučnih časopisa i zbornika radova sa konferencija, na istoj adresi na kojoj se tokom prethodnih nekolikog godina mogla naći njena beta verzija (Oransky 2018). U bazi se čuvaju podaci o radovima za koje su objavljeni opozivi (retrakcije) ili su nelegitimni iz drugih razloga (duplikati itd.). Baza koja sadrži podatke o više od 18000 spornih radova rezultat je višegodišnjeg projekta i, za sada, predstavlja najveću i najpouzdaniju bazu podataka koja nudi tu vrstu informacija.

Baza podataka se može pretraživati po različitim kriterijumima. Pored osnovnih bibliografskih podataka, za svaki sporan rad date su afilijacije autora i navedeni su razlozi za opozivanje. U skladu sa finansijskim mogućnostima, autorski tim će nastaviti da razvija ovu bazu podataka.

RWD 01

Informacije o opozivanju radova često nisu transparentne,  a ponekad ni dostupne, tako da  skup podataka dostupnih u bazi nije konačan. Stoga je tim Retraction Watch-a pozvao korisnike baze koji raspolažu informacijam o opozvanim radovima koji se još uvek u njoj ne nalaze da ih pošalju posredstvom sledećeg formulara: https://goo.gl/mxUqzk. Istraživači koji žele da koriste podatke iz baze podataka u svojim naučnim istraživanjima mogu se obratiti za pomoć autorskom timu bloga Retraction Watch.

RWD 02

Imajući to u vidu, CEON će u okviru svog projekta daljeg razvoja sistema Mind the Trap (inače namenjenog  upozoravanju uredništava SCIndeks časopisa na nelegitimne reference u rukopisima ponuđenim za objavljivanje), inicirati saradnju s Retraction Watch-om.  Predmet zamišljenog nekomercijalnog ugovora biće razmena korisnih informacija. CEON će ponuditi informacije o opozivima u SCIndeksu da bi zauzvrat obezbedio automatsko preuzimanje zapisa o opozivima objavljenim u svim svetskim časopisima.  

Reference

Oransky, A. I. (2018, October 25). We’re officially launching our database today. Here’s what you need to know. Retrieved October 26, 2018, https://retractionwatch.com/2018/10/25/were-officially-launching-our-database-today-heres-what-you-need-to-know/

Brainard, J. (2018). What a massive database of retracted papers reveals about science publishing’s ‘death penalty.’ Science. https://doi.org/10.1126/science.aav8384

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo