SCIndeks časopisi u bazi podataka Dimensions

Nedavno se navršilo godinu dana otkako se pojavila se nova indeksna baza podataka Dimensions, koja sadrži podatke o preko 98 miliona publikacija (članaka iz časopisa, poglavlja u monografijama, zbornika, monografija i dr.), 37 miliona patenata, 400 hiljada kliničkih istraživanja, 350 hiljada javnih politika i četiri miliona projekata. Planirano je da se tokom narednog perioda Dimensions proširi podacima iz novih izvora. Iza ovog ambicioznog projekta stoji kompanija Digital Science u saradnji sa kompanijama Readcube, Altmetric, Figshare, Symplectic, DS Consultancy i ÜberResearch, kao i preko sto partnera iz celog sveta.

Dimensions 01


Dimensions je kombinacija tradicionalne citatne baze podataka, pretraživača izvora naučnih informacija i analitičkih alata. Zahvaljujući partnerstvu sa Altmetric.com, prati se i odjek naučnih publikacija u izvorima koje tradicionalna bibliometrija ne prati.

Dimensions 02


Poslovni model na kom se zasniva Dimensions popularno se naziva freemium – osnovne opcije (u ovom slučaju pretraživač publikacija i podaci o publikacijama) besplatno su dostupne svima, dok su ostale informacije dostupne samo pretplaćenim korisnicima. Time se on razlikuje od tradicionalnih citatnih baza podataka (Web of Science i Scopus) koje su dostupne samo pretplaćenim korisnicima. Takođe, za razliku od Web of Science i Scopusa, koji indeksiraju samo odabrane publikacije (časopise, zbornike i monografije) koje zadovoljavaju definisane tehničke zahteve i kriterijume međunarodne relevantnosti, Dimensions se fokusira na prikupljanje podataka iz što većeg broja interoperablinih sistema, pa se u ovoj bazi podataka indeksiraju i časopisi registrovani u PubMed, DOAJ, ERA 2015 i Norveškom registru. Zahvaljujući tome, tu se mogu naći i metapodaci o radovima iz 66 časopisa iz Srbije koji se u DOAJ indeksiraju posredstvom SCIndeksa.

Dimensions 03

 

Podsećamo da je krajem 2016. godine CEON razvio organizacionu shemu i veb aplikaciju namenjenu kolektivnoj prijavi SCIndeks časopisa u DOAJ. Ovaj sistem, nazvan Servis za podršku politici uređivanja i licenciranja (P&LSS), pomaže uredništvima časopisa da definišu uređivačku politiku u skladu sa međunarodnim etičkim standardima i principima dobre prakse u naučnom izdavaštvu.

I procedura prijave za indeksiranje u DOAJ, i polaganje metapodataka o radovima iz časopisa u DOAJ odvijaju se uz saglasnost izdavača. Metapodaci koje kreira razvojni tim SCIndeksa besplatno se ustupaju DOAJ, a u cilju međunarodne promocije SCIndeks časopisa.

Dostupan je svim časopisima koji se u SCIndeksu podvrgavaju kontroli kvaliteta (profesonalni i napredni paket). Nakon definisanja uređivačke politike i njene verifikacije, razvojni tim SCIndeksa pokreće proceduru prijave za indeksiranje u DOAJ, a po prijemu časopisa u DOAJ počinje da redovno dostavlja metapodatke članaka iz prihvaćenog časopisa. Ovim putem metapodaci dospevaju u Dimensions, bez dodatnog angažovanja uredništava. Ova usluga, koja je sasvim besplatna za časopise, ima za cilj povećanje globalne vidljivosti časopisa, bez obzira što se na taj način umanjuje posećenost SCIndeksa.

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo