CEON je postao član naučne infrastrukture OPERAS

Centar za evaluaciju u obrazovanju i nauci (CEON) postao je član naučne infrastrukture OPERAS. CEON je za sada jedini član iz Srbije.

OPERAS je evropska naučna infrastruktura koja se bavi razvojem otvorene komunikacije u društvenim i humanističkim naukama. OPERAS teži razvoju decentralizovane panevropske infrastrukture u oblasti društvenih i humanističkih nauka zasnovane na principima otvorene nauke, bibliodiverziteta i očuvanja jezičkog diverziteta u nauci kroz integraciju i koordinaciju postojećih digitalnih platformi i servisa i razvoj opštih standarda i interoperabilnosti. OPERAS trenutno obuhvata mrežu od preko 40 članova iz Evrope, Latinske Amerike i Kanade. 

Ideja o uspostavljanju naučne infrastrukture OPERAS predstavljena je na konferenciji OASPA održanoj 2015. godine u Amsterdamu, a razvijala se kroz dva projekta finansirana u okviru programa Horizon 2020 – OPERAS-DHirmeos. OPERAS trenutno realizuje projekte OPERAS-P i TRIPLE. Na Međunarodnoj konferenciji o naučnim infrastrukturama (ICRI) održanoj 2018, ESFRI (European Roadmap for Research Infrastructures) je prepoznala polje delovanja OPERAS mreže kao „oblast velikog strateškog potencijala“. OPERAS trenutno priprema aplikaciju za ESFRI Roadmap. Krajem 2019. Godine osnovana je međunarodna asocijacija koja će omogućiti OPERAS mreži da deluje kao pravno lice.

Polazeći od zapažanja da postojeće programske politike u nauci ne posvećuju dovoljnu pažnju i ne daju odgovarajuća rešenja za specifične probleme vezane za naučnu komunikaciju u oblasti  društvenih i humanističkih nauka (kao što su diverzitet naučnih rezultata, relativna dominacija monografija i evaluacija naučnog rada), OPERAS razvija posebne alate za diseminaciju naučnih rezultata u ovim oblastima, kao i semantičke alate koji će omogućiti lakše pronalaženje materijala na različitim jezicima. OPERAS pokušava da integriše monografije u naučni ekosistem i doprinese razvoju inovativnih poslovnih modela u naučnom izdavaštvu u otvorenom pristupu, kao i razvoju alternativnih indikatora za evaluaciju naučnog doprinosa u društvenim i humanističkim naukama. Rad na definisanju opštih standarda ima za cilj integrisanje servisa koje razvijaju članovi mreže u Evropski oblak za otvorenu nauku (EOSC).

OPERAS i CEON imaju mnoštvo zajedničkih ciljeva, a najznačajniji su usmereni na razvoj održivih izdavačkih platformi u skladu s principima tzv. platinastog ili dijamantskog otvorenog pristupa, interoperabilnost, razvoj jezičkog diverziteta, razvoj održivih indikatora za evaluaciju naučnog rada, kao i promovisanje visokih publicističkih standarda u naučnom izdavaštvu. CEON će pokušati da kroz OPERAS mrežu obezbedi veću međunarodnu vidljivost SCIndeks časopisa u oblasti društvenih i humanističkih nauka. Istovremeno, CEON će podeliti svoja iskustva i inovativne prakse sa međunarodnim partnerima i učestvovaće u definisanju opštih standarda u izdavaštvu kroz angažovanje u nekoliko radnih grupa u okviru OPERAS mreže (Special Interest Group Common Standards, Special Interest Group Tools R&D i Special Interest Group Best Practices).

Detaljnije informacije:

OPERAS sajt: https://operas.hypotheses.org/

OPERAS Design Study: https://operas.hypotheses.org/design-study

 

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo