Nagrada i priznanja za 2020. godinu uručeni najboljim recenzentima

Svečana dodela održana je u prostorijama CEON-a u Beogradu u petak, 25. septembra u okviru „Nedelje recenzije“, koja se tradicionalno obeležava širom sveta.

VIDEO IZVEŠTAJAKTIVISTIMA NEDELJE RECENZIJE

Priznanja se dodeljuju jednom godišnje, na osnovu kriterijuma navedenih u Pravilniku. Za izbor nosilaca se ne raspisuje poseban konkurs, već u njemu učestvuju svi oni koji recenziraju rukopise prispele na objavljivanje u oko stotinu SCIndeks časopisa koji se uređuju onlajn posredstvom platforme SCIndeks Asistent.

Kriterijumi za dodelu nagrade su koncipirani i razrađeni na način da favorizuju recenzente koji su uradili veći broj recenzija i za veći broj časopisa (ne „svojih“, ako su članovi uredništava), koji su za svoje ocene nudili detaljnu argumentaciju i naročito one koji su, prema ocenama autora, značajno doprineli poboljšanju kvaliteta podnetih rukopisa.

Metodološki postupak za ocenjivanje recenzija, pa tako i recenzenata, koji se težišno oslanja na ocene samih autora predstavlja jedno specifično i inovativno rešenje, primereno naučnom nivou SCIndeks časopisa. Taj postupak se pokazao sasvim opravdanim i delotvornim u izboru recenzenata. Nosioci priznanja su dobili visoke ocene na tom parametru, a da su pritom njihove recenzentske odluke preporučivale ne samo prihvatanje radova, već u znatnom broju i njihovu reviziju kao i odbacivanje, što je takođe figuriralo kao jedno od merila odabira.

Ovogodišnji nosioci su odabrani između 2677 recenzenata iz zemlje i inostranstva koji su postavili ukupno 5742 recenzije. 

Uz priznanje „Recenzent godine“ dobitniku je uručen i vaučer na iznos od 1.500 evra naplativ za posetu konferenciji u inostranstvu ili za naknadu troškova (APC) za objavljivanje rada u časopisu koji to naplaćuje. Priznanje „Istaknuti recenzent“ je dodeljeno i po jednom recenzentu iz svake od pet širih naučnih oblasti: medicine, inženjerstva i tehnologije, poljoprivrednih nauka, društvenih nauka i humanistike. Priznanje nije dodeljeno za oblast prirodnih nauka, pošto nijedan kandidat nije zadovoljio kriterijume iz Pravilnika.

CEON se zahvaljuje svim dobitnicima za nesumnjiv doprinos kvalitetu radova objavljenih u SCIndeks Asistent časopisima u prethodnih godinu dana i s velikim zadovoljstvom objavljuje da su nosioci priznanja za 2020. godinu sledeći recenzenti:

Recenzent godine

Jankovic

Jankovic Slobodan

Prof. dr Slobodan M. Janković, redovni profesor na Fakultetu medicinskih nauka, Univerzitet u Kragujevcu i načelnik Službe kliničke farmakologije u Kliničkom centru u Kragujevcu

Istaknuti recenzent za oblast medicinskih nauka

Vulovic

Vulovic Maja

Prof. dr Maja Vulović, redovni profesor, Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Katedra za Anatomiju

Istaknuti recenzent za oblast poljoprivrednih nauka

Dolijanovic

Dolijanovic Zeljko

Prof. dr Željko Dolijanović, redovni profesor, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Katedra za agroekologiju i agrotehniku; Institut za ratarstvo i povrtarstvo

Istaknuti recenzent za oblast društenih nauka

Mujovic

Mujovic Hajrija

dr Hajrija Mujović, naučni savetnik, upravnica Centra za pravna istraživanja Instituta društvenih nauka u Beogradu

Istaknuti recenzent za oblast inženjerstva i tehnologije

Stopic

Stopic Srecko

Prof. dr Srećko R. Stopić, privatni docent na Institutu za procesnu metalurgiju i recikliranje metala Fakulteta za georesurse i inženjerstvo materijala na Tehničkom univerzitetu u Ahenu, Nemačka i gostujući profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, Univerzitet u Kragujevcu

Istaknuti recenzent za oblast humanističkih nauka

Ahmetagic

Ahmetagic Jasmina

dr Jasmina Ahmetagić, viši naučni saradnik, Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo