Nagrada i povelje za 2022. godinu uručene najboljim recenzentima

Svečana dodela održana je u prostorijama CEON-a u Beogradu u petak, 23. septembra u okviru „Nedelje recenzije“, koja se tradicionalno obeležava širom sveta.

Ova priznanja se dodeljuju jednom godišnje, na osnovu kriterijuma navedenih u Pravilniku CEON-a. Za izbor nosilaca se ne raspisuje poseban konkurs, već u njemu učestvuju svi oni koji recenziraju rukopise prispele tokom godine za objavljivanje u više od 100 SCIndeks časopisa, a koji se uređuju onlajn posredstvom platforme SCIndeks Asistent.

Ideja o pokretanju programu vrednovanja i nagrađivanja recenzenata plod je našeg osvedočenog uverenja da u domaćim časopisima recenzenti presudno doprinose kvalitetu radova. Naša je misija unapređenje kvaliteta časopisa, pa je uvođenje tog programa bio jedan logičan razvojni potez.

Program je istovremeno jedan vid protesta. Doprinos recenzenata u Srbiji ni na koji način nije priznat. Smatramo da je glavni krivac za to ministarstvo nadležno za nauku. Nekada u prošlosti smo tom ministarstvo pružali informatičku, ali i nomotetičku podršku, pripremajući za njih neka normativna akta iz naše oblasti. Jedan takav propis, Akt o uređivanju naučnih časopisa, predviđao je da u svim časopisima koji se uređuju onlajn (a naš je predlog bio da to budu svi časopisi), Ministarstvo ima pristup određenim informacijama u sistemu, samo onima koje mu kao sufinansijeru omogućavaju vrednovanje svih učesnika u izdavačkom procesu, uključujući recenzente.

Međutim, i pre nego što je Akt zaživeo u praksi, rukovodioci u Ministarstvu su smenjeni kao rezultat opštih parlamentarnih izbora održanih 2012. godine. Akt je praktično nestao, a časopisi se i dalje sufinansiraju na osnovu birokratskih i arhaičnih merila, korišćenih u prošlosti, u predigitalnoj eri. CEON ne radi više za to i takvo Ministarstvo, ali radi za izdavače časopisa, koji sada sami sufinansiraju naše promotivne i evaluativne aktivnosti. Velik i sve veći broj njihovih članarina omogućio nam je da u jednom trenutku nađemo u budžetu nešto prostora i za novi program vrednovanja recenzenata. Nazvali smo ga „Recenziranje recenzenta“ (Reviewing Reviewers).

Posebnost tog programa je što u izboru najboljih recenzenata odlučujuću ulogu dajemo samim autorima rukopisa. Oni ocenjuju recenzije, a time i recenzente, ali samo u smislu upotrebljivosti sugestija koje su im ponuđene u recenzentskim obrascima ili na marginama rukopisa. Nastojimo da prepoznamo i nagradimo tu vrstu recenzenata i na taj način ohrabrimo sve buduće recenzente da se dodatno potrude da autorima daju konkretne i upotrebljive savete kako da poboljšaju svoje radove. Po našem mišljenju, uloga recenzenata u takozvanim malim časopisima, što većina SCIndeks časopisa svakako jeste, nije samo da budu tzv. čuvari časopisa, već i da istinski doprinose kvalitetu radova. Smatramo da su se naši nagrađeni recenzenti uveliko približili tom idealu. Bukvalno smo ih prepoznali kao dobrovoljne anonimne donatore anonimnim primaocima, i to je ono što ih čini posebnima i zaslužnima.

Ovogodišnji nosioci priznanja odabrani su između 4.843 različita recenzenta iz zemlje i inostranstva, sa njihovih 11.090 recenzija. Odabrani su, dakle, između izuzetno velikog broja kandidata, izuzetno pažljivo i imaju sve razloge da se smatraju izuzetnima.

Uz povelju „Recenzent godine“ dobitniku je uručen i vaučer na iznos od 1.500 evra naplativ za posetu naučnoj konferenciji ili za naknadu troškova (APC) za objavljivanje rada u časopisu koji to naplaćuje. Priznanje „Istaknuti recenzent“ je dodeljeno i po jednom recenzentu u četiri šire naučne oblasti: medicine, inženjerstva i tehnologije, poljoprivrednih nauka i društvenih nauka. Priznanja nisu dodeljena za oblast prirodnih nauka I humanistike, pošto nijedan kandidat nije zadovoljio opisane kriterijume.

CEON se zahvaljuje svim dobitnicima za njihov hvale vredan doprinos kvalitetu radova objavljenih u SCIndeks Asistent časopisima u prethodnih godinu dana i s velikim zadovoljstvom objavljuje da su nosioci priznanja za 2022. godinu sledeći recenzenti:

Recenzent godine

Balint

Balint
Balint urucenje

Prof. dr Bela Balint, profesor emeritus, Srpska akademija nauke i umetnosti, Odeljenje medicinskih nauka; Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", Beograd

Istaknuti recenzent za oblast medicinskih nauka

KoturStevuljevic

Kotur
Kotur urucenje

Prof. dr Jelena Kotur-Stevuljević, redovni profesor, Univerzitet u Beogradu, Farmaceutski fakultet, Katedra za medicinsku biohemiju

Istaknuti recenzent za oblast poljoprivrednih nauka

Djuragic

Djuragic

Dr Olivera Đuragić, naučni savetnik, Naučni Institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad

Istaknuti recenzent za oblast društenih nauka

Simovic

Simovic
Simovic urucenje

Prof. dr Darko Simović, redovni profesor, Kriminalističko-policijski univerzitet, Beograd

Istaknuti recenzent za oblast inženjerstva i tehnologije

Miljkovic

Miljkovic
Miljkovic urucenje

 

Prof. dr Zoran Miljković, redovni profesor, Univerzitet u Beogradu, Mašinski fakultet

 

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo