Promocija strateškog planiranja u razvoju časopisa

Svrha

Uloga ovog programa je da podstiče izdavače časopisa i urednike da upražnjavaju dugoročno strateško planiranje u razvoju časopisa. Savetujemo ih i pomažemo u primeni takve strategije. Zahvaljujući dugoročnom praćenju lokalnih časopisa došli smo do optimalne strategije razvoja časopisa DTES zemalja. Strategija upućuje na internacionalizaciju časopisa, što podrazumeva objavljivanje na engleskom , širenje kruga autora i recenzenata, tematsku specijalizaciju, diversifikaciju izdavačkih oblika i aktivnu potragu za kvalitetnim tekstovima i recenzentima, što vodi uvećanju i širenju uticajnosti (impakta) časopisa.

Na osnovu desetak istorijskih studija slučaja iz regiona, skicirali smo tentativni četvorofazni model razvoja koji, kao početnu opciju, preporučujemo časopisima s kojima zasnivamo partnerske odnose:

  1. Izgradnja identiteta u nacionalnoj ravni: obezbeđivanje formalnog statusa i finansijske podrške za redovno publikovanje i kvalitetno uređivanje.
  2. Proširenje delovanja na region: proširenje baze autora i recenzenata i osiguranje početnog međunarodnog impakta.
  3. Faza pune internacionalizacije: orijentacija na prijem u vodeće međunarodne baze podataka i globalne citatne indekse.
  4. Faza spontanog samoodrživog razvoja: kapitalizacija visokog statusa/impacta, npr. prelaskom na naplatu troškova objavljivanja ili, izuzetno, godišnju pretplatu.

Važan deo strategije koju preporučujemo je promocija otvorenog pristupa (OA) kao izdavačkog modela. Stalni onlajn pristup člancima, besplatan za sve i bez ikakvih ograničenja, kao što je obavezna registracija i sl., je u najboljem interesu DTES časopisa koji teže međunarodnoj afirmaciji i boljem tretmanu evaluatora i finansijera. Finansijsku osnovu za takav pristup ne treba osiguravati pretplatom, već na druge načine. Najvažniji među takvima su sponzorstvo na osnovu prikladnog oglašavanja i napuštanje paralelnog objavljivanja u papirnoj formi.

Tek nakon sticanja solidnog međunarodnog statusa (četvrta faza našeg modela) preporučujemo neki od modela koji časopisima donose prihode na tržištu, ali i dalje u okvirima otvorenog pristupa, npr. prelaskom na kombinaciju pretplate i odloženog OA ili naplatu (ekonomski opravdanih) troškova autorima.

Aktivnosti

U okviru ovog programa sledeće aktivnosti se sprovode na trajnoj osnovi:

  • Promovisanje strategije posredstvom prezentacija na profesionalnim skupovima, CEON forumu i CEON vebinarima.
  • Savetovanje urednika partnerskih časopisa kroz konsultacije na osnovu studija njihovog slučaja.
  • Objavljivanje CEON-ovih izdanja i radnih dokumenta u OA režimu.
  • Organizovanje konferencija i radionica o otvorenom pristupu.
  • Proučavanje pojava koje ugrožavaju OA i objavljivanje rezultata istraživanja na tu temu.

Adresa

trnska2

Trnska 3, Beograd, Srbija

Kontakt

011/406 11 65
011/406 11 86
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:
Od 8.30 do 17.00
PIB: 100136238
Matični broj: 17355830

Partneri

COPE logo
CROSSREF logo
OPENAIRE logo